Международна дейност за аутистичния спектър в Нови Пазар, Сърбия

Между 18 и 22 април в Нови Пазар, Сърбия екипът на Болкан Бридж, заедно с двама специалисти, работещи с деца с аутизъм от Асоциация “Аутизъм ДНЕС”, имаха възможност да участват в обучителния курс: Аутизъм: характеристики и иновативни подходи за обучение , част от проекта GI.A.F.A.: Gamification Applications for Autism (с референтен номер: 2023-1-IT02-KA210-ADU-000151250).

 

Този проект има за цел да образова специалисти, които работят с хора с аутизъм, така че да могат да имат по-интерактивни, иновативни и игрови начини на учене. Целта на обучението е да се повишат знанията на обучителите в сектора за възрастни относно характеристиките и особеностите на аутизма, както и механизмите за откриване.

 

Домакин на обучаващите се бе Международният университет в Нови пазар. Те бяха подготвили невероятно преживяване за всички участници от България, Северна Македония и Италия. Заедно с тях участниците подобриха знанията си за различните спектри на аутизма, как да подходят и работят с деца и възрастни с аутизъм, а също така имаха възможност да посетят две невероятни организации, работещи с деца и възрастни със специални нужди. Заедно те се включиха в някои от дейностите на двата центъра, като изработването на красиви картини с младежите със синдром на Даун в Udruženje psihologa Novi Pazar и също така прекарването на невероятно танцово време с местните бенефициенти от Асоциация MNRO „Tahir Taša Делич“.

 

Българските участници взеха активно участие в картографирането на характеристиките, силните страни и средствата за идентификация на различните форми на аутизъм. След процеса на картографиране всички обучаеми участваха в заснемането на осем видеоклипа, целящи да дадат публичност на теми, свързани с аутизма, и също така да служат като материали за обогатяване нагласите на обществото за аутизма и хората с аутизъм.

 

Партньорството, заедно с участниците, ще има следващата си среща в София, България, през октомври. Когато домакин е Балкански мост, по време на това обучение темата може да бъде инструментите за геймификация, които могат да се използват по време на образователния и работния процес с възрастни с аутизъм.

Свързваме обществата

Последвайте ни

намери ни

info@balkanbridge.eu

Copyright © 2024 BALKAN BRIDGE. All Rights Reserved.

Powered by VT&KL